2018. nov 11.

Tapas? Akkor Pata Negra!

írta: Budapest Gastro Tracker
Tapas? Akkor Pata Negra!

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de minket mindig is érdekeltek a déli konyhák. Persze amikor először hallottuk a tapas kifejezést, fogalmunk sem volt, hogy miről van szó, egyáltalán eszik-e vagy isszák. Nos, ha ti is így vagytok ezzel, akkor semmi gond, a válasz azonnal kiderül: egy spanyol konyha egy jellegzetességéről van szó. Valójában ez nem is egy étel, hanem egy ételfajta vagy ételkategória, aminek lényege, hogy kis adag, mondhatni kis harapnivaló, amit jó beszélgetések és borok mellett elfogyaszthatunk. De ne gondoljuk azt, hogy akkor sima kis szendvicsekről van szó, ugyanis bár léteznek szendvicsszerű és hideg tapasok, például sajttálak is, gyakran főtt vagy sült fogásokat rendelhetünk a tapasok köréből.

Reméljük, hogy máris kedvet kaptatok egy jó kis tapashoz, mert azonnal bemutatjuk Budapest egyik különleges tapas bárját, a Pata negra spanyol éttermet. A bárból kettő is található a fővárosban: egy Budán, egy pedig Pesten, így a hozzánk közelebb esőt választhatjuk. Mi utóbbit, a Kálvin téri éttermet kerestük fel, hogy felfedezzük a spanyol konyha eme jellegzetességét. A hely nagyon jól megközelíthető akár tömegközlekedéssel, akár kocsival érkezünk. Mivel a belső étteremrész nem túl nagy, érdemes előre asztalt foglalni, nehogy pórul járjunk és üresek maradjanak a hasak, viszont nyáron teraszrésze is van a helynek, így biztosít mindenkinek kényelmes helyet.

Ami tényleg fontos egy tapas bár esetében, hogy egy-egy tapas nem túl nagy, ezért úgy érdemes rendelni, hogy több fogást, akár közösen társaságilag és mindenki megkóstolja a másikét, harap abból, ami neki tetszik. Rendelhetünk mellé a finomabbnál finomabb borok közül és igazi kötetlen beszélgetés alatt kóstolhatjuk végig az ételeket. Látogatásunkkor mi is így tettünk, ezért sok különböző jellegű hideg-meleg, halas-húsos és zöldséges verziókat is választottunk. Az ételek nagyrésze autentikus kerámia tálakban érkezett, ami még jobban növeli az élményt és az étkezés hangulatát. Az alaphangulatot egyébként a hely belső kialakítása is megadja, valamint a közvetlen és segítőkész felszolgálócsapat tovább erősíti.

Összességében mi nagyon elégedetten és (ha bárkinek félelmei vannak az adagok méreteit illetően, akkor biztosítom, hogy) jóllakottan távoztunk az étteremből. Az ár-érték arányt tekintve abszolút megéri felkeresni a két tapas bár valamelyikét, de két főre minimum 10.000 Ft-tal számoljunk, hiszen a sok kis ínycsiklandó fogás a végén „sokra” megy.

További részletek és asztalfoglalás:

Weboldal   |   Facebook   |   Insta

 

 

 

 

Szólj hozzá

ajánló spanyol étterem randi gasztronómia tapas étteremkritika spanyol konyha déli étteremajánló Budapest Pata Negra tapas bár foodguide